Groepsbehandeling van sociale angst

Heb je ervaring met een exposure behandeling bij sociale angststoornissen? Vraag je je af hoe je deze behandeling in een groep vorm kunt geven? Dan is deze training iets voor jou…

De sociale angststoornis staat op de derde plek van meest voorkomende psychische stoornissen, en gaat gepaard met vaak ernstige stagnatie in het functioneren op school, werk of intieme relaties. Cognitieve gedragstherapie, en met name exposure, is effectief bevonden voor het behandelen van sociale angststoornissen. De exposurebehandeling is net zo effectief in een groep als individueel. Therapeuten vinden het vaak lastig om deze behandeling goed uit te voeren. Ook is er vaak sprake van aarzeling om de behandeling in een groep vorm te geven. Ze zijn bang dat patiënten dit te spannend vinden en zullen afhaken en dat hun patiënt meer persoonlijke aandacht nodig hebben. Eénmaal aan de slag met exposure laten ze zich vaak verleiden om van het gekozen pad af te wijken (de zogenaamde “ therapist drift”) en bijvoorbeeld cognitieve technieken toe te passen, of aandachtstraining, in plaats van door te gaan met exposure. Dit lijkt meer te maken te hebben met de schroom van therapeuten voor exposure, dan met het effect van de behandeling. Ze vinden het lastig om hun patiënten bloot te stellen aan hun angst. Hierdoor krijgen veel patiënten geen effectieve behandeling.

Inhoud

In deze ééndaagse training zullen we, op basis van onze jarenlange ervaring met de behandeling van sociale angst in een groep, concrete handvatten bieden om de exposure behandeling vorm te geven. Waar richt je je exposure op, hoe spits je de exposure toe op de persoon en hoe motiveer je je patiënten om het ook echt te gaan doen? We zullen je bijpraten over de laatste inzichten op het gebied van exposure. Zodat jij je schroom voor exposure in een groep overwint en je patiënten effectiever kunt behandelen.

Opzet

De nadruk binnen de training zal liggen op het praktisch oefenen met exposure in een groep.  Na het volgen van de training kan je direct zelf aan de slag met deze groepsbehandeling.

Doelgroep

Psychologen, psychotherapeuten en gedragstherapeutisch werkenden die werken met patiënten met sociale angst in de BGZZ en SGGZ. Voorkennis van CGT wordt verwacht.

Deelnemers

Het maximaal aantal deelnemers is 20, minimaal 14.

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt verzorgd door Psychocare opleidingen.

 

Duur: 1 dag (10.00 uur – 17.00 uur)

Studiebelasting: 6 uur

Data: 28 mei 2021

Investering: € 299,00

Locatie: Houten

Accreditatie: in aanvraag

 

Heb je vragen?

Bel naar 030-2657227 of mail naar info@psychocare.nl.

 

Docenten: Tamara Opdam (Klinisch psycholoog)

       Filiz Görgülü (GZ-psycholoog)

Wij gaan voor CO2 Neutraal.

Bij elke trainingsdag wordt er via Trees for all een boom geplant.